• English
    • Norsk
  • English 
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Profesjonsstudiet medisin
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet
  • View Item
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Profesjonsstudiet medisin
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Reduksjon av adrenalininhalasjoner hos hospitaliserte barn med bronkiolitt. Et kvalitetsforbedringsprosjekt ved pediatrisk avdeling, Lillehammer sykehus

Eriksson, Joakim; Loge, Espen; Narum, Line; Rognes, Ingrid Nygren; Sadredini, Mani; Sugandiran, Naresh; Witt, Oda Schiager
Master thesis, Group thesis
View/Open
KLoK-K2.pdf (948.2Kb)
Retningslinjer-bronkiolitt-plakat.pdf (45.06Kb)
Sjekkliste-ved-ordinering-av-adrenalin.pdf (53.22Kb)
Year
2015
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-52246

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet [390]
Abstract
Innledning og problemstilling

Til tross for at det foreligger god evidens for at inneliggende barn med bronkiolitt ikke har effekt av inhalasjonsbehandling med racemisk adrenalin, er dette likevel vanlig praksis mange steder. Vi søker å skissere tiltak for å redusere adrenalinbruken i behandlingen av barn med bronkiolitt ved pediatrisk avdeling ved Sykehuset Innlandet Lillehammer.

Kunnskapsgrunnlaget

Ved hjelp av et PICO-søk i McMaster Plus fant vi som øverste kunnskapsnivå en UpToDate- artikkel, «Bronchiolitis in infants and children: Treatment; outcome; and prevention». Vi har brukt metaanalysene, retningslinjene og artiklene som er referert i denne artikkelen for å kartlegge evidensgrunnlaget rundt vår problemstilling nærmere.

En metaanalyse i Cochrane viste at behandling av inneliggende barn med bronkiolitt med adrenalininhalasjoner verken hadde effekt på ”antall liggedøgn” eller ”clinical score”. Både amerikanske og britiske retningslinjer fraråder bruk av adrenalin i denne sammenheng. Akuttveilederen i pediatri (1) er imidlertid uklar i sine anbefalinger og åpner for at adrenalinbehandling kan forsøkes hos barn med spesifikk komorbiditet. Nyere enkeltstudier indikerer imidlertid at selv ikke utsatte grupper har nytte av adrenalininhalasjoner.

Dagens praksis, tiltak og indikatorer

Årlig innlegges 50-200 barn med bronkiolitt på Lillehammer. Avdelingen forholder seg til Akuttveilederen i pediatri. De ønsker å redusere bruken av adrenalin ved bronkiolitt, men det er kjent at det fremdeles brukes i ukjent omfang. Som konkrete tiltak foreslår vi internundervisning og informasjon til personalet via flere kanaler, innføring av sjekkliste i pasientmappen med opptelling og begrunnelse for ordinering av adrenalin, opptelling av antall dager siden siste adrenalinadministrasjon på oppslagstavlen, samt at adrenalin skal føres som engangsdose og ikke som "ved behov"-medisin i pasientkurven. For å vurdere kvaliteten av våre tiltak har vi valgt å bruke én struktur- og én prosessindikator, samt at vi legger opp til muligheten for også å bruke en resultatindikator. Kort oppsummert betyr dette at vi ønsker å få bekreftet at informasjon er gitt som planlagt, at alle tiltakene er iverksatt på avdelingen ved oppstart av prosjektet, at vi aktivt måler bruk av adrenalin hos barn med bronkiolitt under prosjektets varighet.

Prosess, ledelse og organisering

For å systematisk kunne gjennomføre kvalitetsforbedringsprosjektet har vi valgt å ta utgangspunkt i Langley and Nolans totrinnsmodell for kvalitetsforbedring (2) og vi har brukt Kunnskapssenterets modell for kvalitetsforbedring (3) som arbeidsverktøy. Vi har forsøkt å forberede og planlegge prosjektet godt og detaljert slik at utførelse, evaluering og oppfølging kan foregå på best mulig måte.

Diskusjon/konklusjon

Det er god evidens for endring av praksis, tiltakene er enkle og krever verken stor omlegging av rutiner eller mye ressurser. Vi mener derfor kvalitetsforbedringsprosjektet er høyst gjennomførbart og bør implementeres.
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy