Abstract
Bakgrunn: Kronisk lavgradig inflammasjon er involvert i utviklingen av kroniske livsstilssykdommer. Fysisk aktivitet er gunstig i forebygging av kroniske livsstilssykdommer blant annet fordi det skaper et anti-inflammatorisk miljø i kroppen. Tidligere studier har vist at perifere mononukleære celler (PBMC) påvirker inflammasjon under en treningsøkt, men resultatene er ikke entydige. Ingen har vurdert hvordan inntak av sportsdrikker med ulik sammensetning påvirker profilen av inflammatoriske gener i PBMC i restitusjonsperioden etter trening. Målene med denne studien var derfor: 1) Å undersøke hvordan en treningsøkt (1 time sykling på 70 % av maksimalt oksygenopptak [VO2maks]) påvirker gener som koder for inflammasjonsmarkører i PBMC. 2) Å finne ut hvordan inntak av to ulike sportsdrikker endrer genuttrykket av inflammasjonsmarkørene i PBMC i restitusjonsperioden. 3) Å undersøke hva en gruppe friske aktive menn spiser. Samt vurdere i hvilke grad enkelte kostfaktorer korrelerer med genuttrykket av inflammasjonsmarkørene i PBMC ved baseline.
Metode: Studien ble gjennomført som en dobbeltblindet randomisert kontrollert studie med cross-over design. Ti friske menn gjennomførte to testdager hvor de syklet 1 time på 70 % av VO2maks. Etter avsluttet sykkeløkt mottok de en sportsdrikk bestående av enten karbohydrater eller en blanding av karbohydrater og proteiner. De drakk samme volum av denne sportsdrikken hver halvtime de to første timene i restitusjonsperioden. Blodprøver ble tatt fastende, etter endt sykkeløkt og to timer inn i restitusjonsperioden. PBMC ble isolert, og genuttrykk av ti inflammasjonsmarkører ble analysert ved bruk av kvantitativ “real time polymerase chain reaction” (Q-RT-PCR). Kostinntak ble estimert ved bruk av en validert 4-dagers kostdagbok.
Resultater: Vi observerte en signifikant økning i genuttrykket av de pro-inflammatoriske cytokinene CXCL16 (p=0.03), IL-1β (p<0.01) og IL-8 (p<0.01) i PBMC som respons av treningsøkten. Uttrykket av CXCL16 ble reversert i restitusjonsperioden med inntak av begge sportsdrikkene. Uttrykket av IL-8 gikk kun signifikant ned etter inntak av karbohydrat-protein sportsdrikk mens uttrykket av IL-1β ikke endret seg signifikant i restitusjonsperioden. Det var ingen signifikante forskjeller mellom de to sportsdrikkene, men p-verdiene for IL-18 (p=0.07) og IL-8 (p=0.08) var grensesignifikante. Uttrykket av IL-18 gikk signifikant opp etter inntak av karbohydrat sportsdrikk mens uttrykket av IL-8 gikk mer ned i restitusjonsperioden når forsøkspersonene fikk en blanding av karbohydrater og proteiner sammenlignet med karbohydrater alene. Kostholdet til forsøkspersonene inneholdt mye frukt og grønnsaker. De tilfredsstilte anbefalingene for samtlige undersøkte vitaminer og mineraler. De hadde et høyt inntak av kjøtt og et lavt fiskeinntak. Energijustert inntak av grønnsaker var negativt korrelert med genuttrykket av IL-1β ved baseline (p=0.02). Energijustert fiberinntak var negativt korrelert med endringen i uttrykket av TNF-α i respons til treningsøkten (p=0.05).
Konklusjon: Genuttrykket til inflammasjonsmarkører i PBMC blir påvirket av en treningsøkt. Uttrykket av pro-inflammatoriske cytokiner øker. Den pro-inflammatoriske genuttrykksprofilen reverseres delvis i restitusjonsperioden. Det var ingen signifikante forskjeller mellom de to sportsdrikkene når det gjaldt å endre uttrykket av inflammasjonsmarkører i PBMC. En gruppe friske aktive menn spiser variert, men tilfredsstiller ikke fullstendig de norske kostrådene. Funnene i denne studien tyder på at inntak av grønnsaker er inverst assosiert med IL-1β.