Abstract
For å få mer kunnskap om hvilke peptider som kan ekstraheres med elektromembranekstraksjon ved ulike betingelser, ble det gjort ekstraksjonsforsøk med en rekke peptider med forskjellige egenskaper. Det var i alt 37 peptider med gjennomsnittlig hydrofilisitet fra -2,0 til +1,0. Disse framkom ved enzymatisk spalting av cytokrom c og bovint serumalbumin, i tillegg til at det ble brukt rensubstanser av enkelte peptider. Analyttene ble ekstrahert fra en vandig, sur donorløsning gjennom en porøs hulfiber innsatt med et organisk løsemiddel som dermed utgjorde en kunstig væskemembran. De ble derfra ekstrahert over i en vandig, sur akseptorløsning. Drivkraften i systemet var den påsatte spenningen. Peptidene var netto positivt ladet i det sure miljøet, og dermed ble den positive elektroden plassert i donorfasen og den negative i akseptorløsningen.
Det ble gjort forsøk med forskjellige organiske faser, og med varierende spenning og ekstraksjonstid. Utbyttene etter 5 minutter ekstrahering var relativt lave. De organiske fasene som ga høyest utbytter var eugenol og 1-oktanol + di-isobutylketon + di- (2-etylheksyl) fosfat. Disse ble undersøkt nærmere. Med eugenol viste det seg at de ikke-polare peptidene med gjennomsnittlig hydrofilisitet under 0,2 ble ekstrahert i størst grad. 1-oktanol + di-isobutylketon + di- (2-etylheksyl) fosfat ekstraherte både polare og ikke-polare peptider. 1-oktanol + 15-crown-5 var også en organisk fase som det ble sett nærmere på, og viste seg å være en væskemembran som var mer selektiv for de ikke-polare peptidene med gjennomsnittlig hydrofilisitet under 0. Det ble også vist at utbyttene økte med økende spenning og ekstraksjonstid opp til et visst punkt, der utbyttene flatet ut. Det ble undersøkt om utbyttet kunne økes ved tilsetning av heptansulfonsyre som ionpardanner i donorløsningen, men det ble ikke observert at dette hadde innvirkning på hvor mye som ble ekstrahert.
Ved å endre sammensetningen av væskemembranen ble det altså vist at man kan oppnå noe selektivitet. Mer forskning trengs imidlertid for å få økt kunnskap om de kjemiske egenskapenes innvirkning på utbyttet.