• English
    • Norsk
  • English 
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det teologiske fakultet
  • Religion og samfunn
  • View Item
  •   Home
  • Det teologiske fakultet
  • Religion og samfunn
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Unge sjiamuslimer i Oslo : om religiøs identitet, individualisering og forholdet til transnasjonal autoritet

Strandhagen, Inger Johanne
Master thesis
View/Open
masteroppgaven.pdf (913.7Kb)
Year
2008
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-21158

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Religion og samfunn [86]
Abstract
Denne oppgaven er basert på kvalitative intervjuer med seks unge sjiamuslimer og feltarbeid i det sjiamuslimske miljøet i Oslo. Hovedproblemstillingen er: Hvordan tenker unge sjiamuslimer i Oslo rundt sentrale sider ved sin religiøse identitet, og på hvilken måte kan dette forstås i lys av teorier om transnasjonalitet og modernitet? Sentrale sider ved sjiamuslimsk identitet som jeg har valgt å fokusere på er: den sjiamuslimske historien, religiøse forbilder, forholdet til sunniislam, marja al-taqlid-institusjonen og ritualer. Disse temaene har jeg sett i forhold til teorier knyttet til transnasjonalitet og modernitet.

Et viktig bakgrunnsteppe er hvordan muslimer i Norge blir knyttet opp til hendelser som involverer muslimer globalt, som har blitt særlig tydelig etter terrorangrepene 11. september. Et generelt trekk ved sjiamuslimene jeg kom i kontakt med, både de unge og andre, var at de var opptatt av å ta avstand til dominerende forestillinger om islam i Vesten. De var også opptatt av å distingvere seg fra wahhabiversjoner av islam, eksemplifisert som al-Qaida, taliban og den saudiarabiske staten. Isteden fremhever de at islam forstått på rett måte (dvs. i henhold til sjiatradisjonen), er en religion i harmoni med blant annet fred, frihet, likestilling, menneskerettigheter, demokrati og den norske velferdsstaten. De vektlegger slik sett de universelle og etiske aspektene ved religionen.

Et viktig særtrekk ved sjiaislam er autoritetsstrukturen som sier at alle vanlige troende skal velge en av de øverste lærde, marja al-taqlid, og følge hans tolkninger av islamsk lov. Jeg har valgt å se på informantenes forhold til marjaen i sammenheng med individualiseringstendenser, som mange har fremhevet som et sentralt element ved vestlige muslimers religiøsitet. Alle informantene kan forstås i forhold til ulike teorier om individualisering i moderne samfunn. Individualisering kan imidlertid forstås ulikt; som vektlegging av personlig autonomi eller i betydningen autentisitet og inderliggjøring. Informantenes forhold til sin marja kan slik ses i lys av i hvilken grad de vektlegger den personlige autonomi eller det hierarkiske autoritetsforholdet. Uavhengig av dette fremhevet imidlertid alle marja-institusjonen som viktig innenfor sjiaislam og deres personlige forhold til religionen. Dette viser at individualisering ikke nødvendigvis betyr opposisjon til autoritet.

Jeg har også sett informantenes syn på typiske sjiamuslimske ritualer i lys av modernitetsteori. En generell tendens er at de vektlegger budskapet i den sjiamuslimske historien framfor den rituelle gjenskapelsen av det som skjedde. Deres tilnærming minner slik sett mer om de lærdes intellektuelle forståelse, heller enn den tradisjonelle synet på forbønn innen sjiaislam.
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisTemplatesAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login

Statistics

View Usage Statistics
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy