Abstract
I dag blir datamaskiner kun brukt som avanserte skrivemaskiner hos bokforlagene. J.W. Cappelens Forlag ønsker å effektivisere prosessene et manus går igjennom fra det kommer fra forfatter til det skal sendes til trykk ved å utnytte at manusene lagres elektronisk. Dette bør kunne utnyttes for å få større grad av gjenbruk, og å bruke mer fremtidsrettede lagringsmåter. Ved å analysere Cappelens system kommer vi fram til at mye av dette kan oppnås ved å lagre bøkene semantisk strukturert. I dag lagres de ferdige bøkene kun i det proprietære formatet PDF hos forlaget, et format som ikke er spesielt egnet for gjenbruk.
I oppgaven ser vi på forskjellige lagringsformater, og kommer fram til at vi når flest av Cappelens ønsker ved å benytte XML med tilhørende stilark, og validere mot et regelsett. Vi undersøker forskjellige standarder, og kommer fram til å bruke et subset av DocBook DTD-en.
Utfordringen ligger i å få manuset over på strukturert form. Vi ser på forskjellige måter å strukturere på, og kommer fram til at det kan være nyttig å bruke programmet ContentMapper. Det er en utvidelse til Word som er laget av det danske firmaet InfoFuture. På grunnlag av konklusjonen fra denne oppgaven er InfoFuture allerede i gang med å implementere Cappelens subset av DocBook i ContentMapper. Med dette programmet kan man strukturere en bok i WYSIWYG-modus. Ettersom 90% av alle manus som blir levert inn leveres i Word-formatet, har de fleste forfattere allerede kjennskap til dette programmet, og det vil hjelpe til å oppfordre forfatterne til å bruke det. Likevel vil sannsynligvis redaksjonene måtte ta på seg å strukturere de fleste manusene selv.