• English
    • Norsk
  • English 
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Profesjonsstudiet medisin
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet
  • View Item
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Profesjonsstudiet medisin
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Innføring av fenol ved kirurgisk behandling av inngrodd tånegl. Et kvalitetsforbedringsprosjekt ved kirurgisk poliklinikk, Bærum Sykehus

Bjornes, Solveig Skjeggedal; Bødtker-Lenthall, Maren; Natvig, Synnøve; Nicholas, Michael Emre Kutay; Treider, Martin
Master thesis, Group thesis
View/Open
K3-KLOK.pdf (1.264Mb)
Year
2020
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-84077

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Kunnskapshåndtering, ledelse og kvalitet [394]
Abstract
Bakgrunn

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand som i stor grad rammer alle aldre, og medfører betydelige samfunnskostnader. En forbedring av behandlingen vil derfor kunne gi stor helse- og samfunnsøkonomisk gevinst. Ved langvarige plager og manglende bedring etter konservative tiltak, er kilereseksjon av neglen og destruksjon av neglmatrix foretrukket behandling. Vi bemerket oss at Bærum Sykehus sin nåværende praksis, med bruk av skarp skje alene, skiller seg fra andre høyvolumsentre i samme område, som bruker fenol i tillegg til skarp skje. Med dette som bakgrunn ønsker vi å undersøke om innføring av fenol vil bedre kvaliteten på behandlingen av inngrodd tånegl ved Bærum Sykehus.

Kunnskapsgrunnlag

Det er gjennomført en Cochrane-oversikt av behandling av inngrodd tånegl i 2012, som konkluderer med at det mest sannsynlig er lavere residivrate ved tillegg av fenol og ingen økte komplikasjoner (1). Gjennomgangen baserer seg på randomiserte kontrollerte studier (RCT), men med stor variasjon i metode for neglreseksjon og oppfølgingslengde. En kortere nettverksmetaanalyse (NMA) fra 2020, konkluderte også at fenol gir lavere residiv enn placebo ved kirurgisk behandling av inngrodd tånegl (2). Det er god evidens for at bruk av fenol ikke er helseskadelig for verken pasient eller helsepersonell. Det er derimot usikkert hvorvidt det er trygt å bruke fenol hvis pasient eller behandler er gravid. Videre er fenol billig og utgjør en liten kostnad for sykehuset. På dette grunnlaget ønsket vi å gå videre med å anbefale en innføring av fenol for fjerning av inngrodd tånegl ved Bærum Sykehus.

Organisering, tiltak og kvalitetsindikatorer

Vi anbefaler at det dannes en arbeidsgruppe bestående av en lege i spesialisering del 2 (LIS 2) ved kirurgisk avdeling, avdelingsleder for kirurgisk seksjon og avdelingssykepleier på kirurgisk poliklinikk. Denne gruppen er ansvarlige for planlegging av innkjøp av fenol, og å inkludere fenol i sykepleiernes sjekkliste for utstyr til fjerning av tånegl. Vår målsetting er 85% bruk av fenol innen tre måneder. Opplæringen av leger skal gjennomføres av LIS 2 i arbeidsgruppen, og gjøres ved hjelp av operasjonsvideo på to morgenmøter. Opplæringen av sykepleierne skjer gjennom fagsykepleier på deres morgenmøte. Som mål på endringen, anbefaler vi bruk av prosessindikatoren “andel av neglreseksjoner som gjennomføres med fenol” og strukturindikatoren “var fenol tilstede på rommet prosedyren ble utført”. Prosessindikatoren og strukturindikatoren registreres av operatør i et skjema som ligger på rommet prosedyren utføres. LIS 2 i arbeidsgruppa har ansvar for å samle inn skjemaene.

Konklusjon

Basert på kunnskapsgrunnlaget, som viser en sannsynlig lavere residivrate og at fenol er trygt å bruke, mener vi at innføring av fenol vil være en kvalitetsforbedring ved Bærum sykehus. Det er en viss usikkerhet knyttet til bruk hos gravide, men ettersom målet om bruk av fenol ved 85% av inngrepene innen tre måneder, tar dette høyde for å fenol ikke brukes på eller av gravide. Vi anbefaler også at det gjøres en evaluering av residivrate både før og etter implementering.
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy