• English
    • Norsk
  • English 
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det samfunnsvitenskapelige fakultet
  • Sosialantropologisk institutt
  • Sosialantropologisk institutt
  • View Item
  •   Home
  • Det samfunnsvitenskapelige fakultet
  • Sosialantropologisk institutt
  • Sosialantropologisk institutt
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mat på flukt: Kjøkken og mat blant syriske flyktninger i Amman

Mobekk, Siri-Christine
Master thesis
View/Open
Mat-p--flukt--K ... -Siri-Christine-Mobekk.pdf (1.862Mb)
Year
2018
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-66448

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Sosialantropologisk institutt [1051]
Abstract
I denne avhandlingen har jeg undersøkt hvilken rolle kjøkken og mat spiller i hverdagen for syriske flyktninger i Amman. I Jordan er det registrert nesten 650 000 syriske flyktninger, hvorav 80% bor utenfor flyktningleirer. Jeg gjorde feltarbeid blant syriske flyktninger bosatt i Amman i perioden 02.02.2017- 22.07.2017. Kjøkkenet gav meg tilgang til deres hverdagsliv og ble arenaen for datainnsamlingen. Kjernen i denne avhandlingen er på en side at mat fungerte som en daglig påminner om hva som hadde gått tapt ved flukten fra Syria til Jordan, samtidig var kjøkkenet og mat en arena hvor pågangsmot kom til uttrykk gjennom deres evne til å leve videre. Tilgangen til maten, smaken og konteksten maten ble spist i, markerte et brudd fra fortiden i Syria. Erindringer om tap og splittelse fikk utslag som en kroppslig og emosjonell smerte hos informantene. Mat fungerte som en form for kontinuitet ved at mange spiste tilnærmet lik mat i Jordan som i Syria. Syriske flyktninger var opptatt av å videreføre en ‘smak av hjem’, og markere en tilhørighet til Syria. Kjennskap til hvordan mat skulle tilberedes, smake og serveres ble brukt som et grunnlag for å skape samhold blant syriske flyktninger, samtidig ble det også brukt for å markere forskjeller. Mat ble på denne måten en identitetsmarkør på både personlig, etnisk og nasjonalt nivå. Mine informanter brukte mat og kjøkkenet som et handlingsrom for å aktivisere seg, og fylle hverdagen med noe meningsfullt. Politiske, økonomiske og sosiale strukturer satte rammer for syriske flyktningers livsførsel. På kjøkkenet, og ved hjelp av mat, ble økonomiske utfordringer møtt gjennom arbeid og andre inntektsgenererende aktiviteter innad i syriske kollektiver. Deling av mat ble en måte for å manøvrere knapp økonomi, bygge og bevare sosiale relasjoner og for identitetskonstruksjon. Kjøkkenet var en sosial møteplass hvor mat fungerte forenende.
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy