Abstract
Denne masteroppgaven tar for seg utviklingen i den romerske vitikulturen i Italia mellom sen-republikken og tidlig keisertid. Utgangspunktet for denne avgrensningen er de fire jordbruksverkene skrevet av Marcus Porcius Cato den Eldre, Marcus Terentius Varro, Lucius Junius Moderatus Columella og Gaius Plinius Secundus den Eldre mellom ca. 160 f.Kr-70 e.Kr. I oppgaven vil jeg ta for meg ulike aspekter ved vitikulturen slik forfatterne beskriver den for å peke på spesialisering og diversifisering, samtidig som jeg ønsker å undersøke hvordan dette eventuelt har sammenheng med endringer i økonomien og vinkonsumet. For å belyse problemstillingen vil oppgaven først beskrive hva forfatterne skriver om tre sentrale aspekter ved vitikulturen. Deretter vil oppgaven ta for seg økonomien i vinproduksjonen. Begge disse overordnede temaene vil kunne bidra til å peke på en utvikling mot en økende grad av spesialiseringen og diversifiseringen i vitikulturen. For å kunne si noe om vinkonsum og økonomisk vekst vil oppgaven så ta for seg ulike aspekter ved den romerske økonomi for slik å kunne påvise hva som lå til grunn for utviklingen i vitikulturen.