Abstract
Denne oppgaven handler om vegetarianere og veganere. Vegetarianere og veganere kjennetegnes ved at de avstår fra å spise kjøtt, og har på denne måten brutt med den konvensjonelle matkulturen. Å være vegetarianer eller veganer dreier seg ikke bare om hva som inkluderes eller ekskluderes fra kostholdet, men det å spise er også en sosial handling. Ved å studere vegetarianere og veganere gjennom hvorfor de avstår fra å spise kjøtt, hva de spiser, hvem de spiser med og hvordan det praktiseres i hverdagen, vil denne oppgaven forsøke å forklare hvorfor vegetarianere og veganere spiser som de gjør og hvilken betydning det har for deres identitet. Den overordnede problemstillingen jeg ønsker å besvare i oppgaven er «Hvordan konstruerer veganere og vegetarianere sin identitet i tilknytning til matvaner?». For å besvare forskningsspørsmålet på best mulig måte, har jeg gjort kvalitative intervjuer med åtte personer som enten har valgt et kosthold uten kjøtt eller helt fritt for animalske produkter. Utvalget består av fire selverklærte vegetarianere (inkludert en fleksitarianer) og fire selverklærte veganere. Det teoretiske rammeverket i oppgaven er todelt, hvor første del tar for seg teorier og begreper som kan gi en forklaring på identitet i det senmoderne samfunn. Her trekkes først og fremst Beck (1992) og Giddens (1991) frem. I det senmoderne samfunn er det den refleksive aktøren som er i fokus og som her danner grunnlaget for identitetsbegrepet i denne oppgaven. Det senmoderne samfunnet kjennetegnes av at aktørene selv er ansvarlige for å konstruere sin egen identitet og hele tiden må ta valg. I dagens samfunn må samfunnsborgerne ta egne valg, som alle er forbundet med risiko. Identitet er dessuten noe som forhandles i sosial interaksjon. Hvordan informantene fremstiller seg selv og forhandler sin identitet i samhandling med andre, vil belyses gjennom begreper fra Goffman (1959, 1968). Den andre delen av teorikapittelet fokuserer på sosiale forskjeller, og hvordan matvaner kan brukes til å skape grenser mot andre. Det å spise er ikke kun en individuell handling, og jeg vil derfor trekke inn teorier og begreper som kan vise hvordan matvaner kan brukes til å skape eller opprettholde sosiale forskjeller. Min studie dreier seg om forholdet mellom identitet og et kjøttfritt kosthold. Det er derfor gyldig å vise til hvordan informantene gjennom sin identitetsforståelse bruker sine matvaner til å uttrykke forskjeller og skape grenser. Dette blir forklart gjennom begreper fra Bourdieu (1984), Lamont og Molnar (2002) og Thornton (1995). Analysekapittelet er delt inn i tre kapitler, hvor motivasjon, praktisering og identitet står i fokus. Hovedfunnene i analysen er at det fremkommer tre former for motivasjon som mine informanter oppgir som sine begrunnelser for å avstå fra kjøtt. De tre motivasjonene som alle informantene oppgir er dyrevern, miljøvern og helsehensyn. Videre fremkommer det av materialet at disse motivasjonene eller overbevisningene, ikke nødvendigvis stemmer overens med hvordan individene praktiserer det å være vegetarianer eller veganer til vanlig. Det ser ut til at hvem informantene spiser med er av betydning for hvorvidt de er konsekvente når det kommer til å følge sine kostholdsregimer. Når mine informanter spiser med andre, ser de ut til å veksle mellom å dempe og fremme sine meninger som knyttes opp til det å være vegetarianer og veganer. Hva som kommer til uttrykk styres etter hvem informantene spiser sammen med. Flere av informantene viser til utfordringer knyttet til det å spise sammen med andre. Informantene mine skiller mellom seg selv og andre, og en hierarkisk rangering av veganere og vegetarianere kommer til uttrykk. Funnene tyder på at både vegetarianerne og veganerne ser på de som spiser kjøtt som en «ut-gruppe». Dette kommer til syne gjennom hvordan gruppene prater om og praktiserer sine matvaner sammen med de som spiser kjøtt. Til tross for at både vegetarianerne og veganerne tar avstand fra de som spiser kjøtt, er de ikke av samme oppfatning når det kommer til hvem som tilhører deres «inn-gruppe». Vegetarianerne gir uttrykk for at de tilhører samme gruppe som veganere. Veganerne på sin side, anser vegetarianerne som en «ut-gruppe», og gir uttrykk for at de ikke ønsker å assosiere seg med dem.