Hide metadata

dc.contributor.authorErvik, Stine Nebb
dc.date.accessioned2014-09-17T22:03:20Z
dc.date.available2015-06-09T22:30:42Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationErvik, Stine Nebb. BENHELSE I OG ETTER MENOPAUSEN: EFFEKTEN AV SOYA-ISOFLAVONER. Master thesis, University of Oslo, 2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/41167
dc.description.abstractBakgrunn: Osteoporose er et omfattende problem hos kvinner etter overgangsalderen. Det er vist at hormonsubstitusjon (HT) har effekt mot bentap som skjer etter menopause, men på grunn av uheldige langtidsbivirkninger har ikke denne behandlingen en sentral rolle i forebyggingen av bentap. Bruk av soya-isoflavoner har blitt undersøkt med tanke på positiv virkning på en rekke av de endringene som skjer i og etter menopause, inkludert bentap. Metode: Det ble gjort søk i databasene PubMed og Cochrane fram til mars 2014. Fire reviews, fire metaanalyser og fire RCTs er inkludert. Det er kun tatt med materiale skrevet på skandinaviske språk, spansk eller engelsk. Søkene var systematiske og basert på relevante nøkkelord med fokus på sammenhengen mellom isoflavoner i soya og benhelse hos menopausale og postmenopausale kvinner. Resultater og konklusjon: Studier viser varierende effekt av soya-isoflavoner på benhelse. I tiden før 2002 var antakelsene først og fremst basert på bruk av cellekulturer, dyrestudier og epidemiologiske data. Metaanalyser fra RCTs fram mot 2012 viser også motstridende resultater, det samme gjør enkeltstudier (RCTs) fra de siste tre år. På samme tid har det blitt benyttet ulike målemetoder og intervensjoner og populasjoner med stor variasjon. Det foreligger foreløpig ingen endelig konklusjon.nor
dc.description.abstractBackground: Osteoporosis is a major problem among postmenopausal women. Hormone treatment (HT) has been shown to decrease bone loss after menopausal onset. However, this treatment does not play a central role in preventing bone loss due to long-term adverse effects. There has been an extensive search for treatment options in menopause and postmenopause. Among the substances that have received attention, are the soy isoflavones. Their effect on bone mass has also been up for debate. Method: This literature study is based on a systematic search that was made in PubMed and Cochrane up until March 2014. In addition, some of the material was identified in citation lists. Four reviews, four meta analysis and four RCTs are included. The material is limited to articles published in Scandinavian, Spanish and English languages. The search was based on relevant key words focusing on the connection between soy isoflavones and bone mass in menopausal and postmenopausal women. Results and conclusion: Articles published demonstrate variable effects of soy isoflavones on bone mass. Up until 2002 the assumptions were mainly based on the use of cell cultures, animal studies and epidemiological data. Metaanalysis of RCTs until 2012 reveal variable results, as do the RCTs from the last three years. In the process of examining the effects, several different types of intervention and methods of measurement have been used, and the study populations have been diverse. So far no final conclusion has been reached, and more research needs to be done.eng
dc.language.isonor
dc.subjectBMD
dc.subjectmenopause
dc.subjectpostmenopausal
dc.subjectsoy
dc.subjectisoflavones
dc.titleBENHELSE I OG ETTER MENOPAUSEN: EFFEKTEN AV SOYA-ISOFLAVONERnor
dc.titleBONE HEALTH IN MENOPAUSE AND AFTER: THE EFFECT OF SOY ISOFLAVONESeng
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2014-09-18T22:02:36Z
dc.creator.authorErvik, Stine Nebb
dc.identifier.urnURN:NBN:no-45748
dc.type.documentProsjektoppgave
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/41167/1/BENHELSE-I-OG-ETTER-MENOPAUSEN--EFFEKTEN-AV-SOYA-ISOFLAVONER-.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata