Sammendrag
Bakgrunn: Pasienter i hemodialyse har høy risiko for ernæringsrelaterte problemer, både på grunn av nyresykdommen i seg selv og restriksjonene som innføres som en del av behandlingen. Kostrestriksjoner kan føre til et selektivt kosthold og mangel på næringsstoffer som kan gi store helsemessige konsekvenser. Studier fra andre land viser at underernæring er til stede i 18-75 % av tilfellene og er assosiert med økt mortalitet og morbiditet. Underernæring i tillegg til andre faktorer fører til protein energy wasting, som kjennetegnes som en av de største risikofaktorene for morbiditet og mortalitet hos dialysepasienter. Hos pasienter med alvorlig grad av kronisk nyresykdom sees ofte hyperkalemi og hyperfosfatemi. Flere studier har også vist svært lave verdier av vitamin D hos dialysepasienter. Vitamin D måles ikke ved Oslo Universitetssykehus, og vi vet derfor lite om vitamin D status på disse pasientene. Dialysepasienter har høy risiko for å utvikle hjerte-og karsykdom. Man ønsket å se på vitamin D-status og total kolesterol som risikofaktorer for hjerte-og karsykdom.
Mål: I dette prosjektet ønsket man å undersøke forekomst av underernæring hos pasienter i hemodialyse ved landets største sykehus. I tillegg ønsket man å se på om kalium-og fosfatverdier i blod gjenspeilet mengden pasientene fikk i seg i kosten. Man ville også kartlegge vitamin D status og nivåer av total kolesterol.
Metoder: Utvalget var 15 kognitivt friske pasienter >18 år som behandles med hemodialyse ved Oslo Universitetssykehus. De går rutinemessig til hemodialyse 2-3 ganger i uken. Det ble utført en 3-dagers kostregistrering, bioimpedansemåling, registrering av antropometri og farmaka. Blodprøver som blir tatt rutinemessig ble også tatt med i vurderingen, i tillegg til serum 25(OH) vitamin D.
Resultater: 26,7% led av protein energy waisting. Inntak av energi og proteiner var i median 16,1 kcal/kg/dag mot anbefalte 35kcal/kg/d. Inntak av proteiner i g/dag var i median 0,85 g/kg/dag mot anbefalte 1,2-1,4 g/kg/dag. Inntak av vitamin D var under anbefalt inntak i median 3,0 μg/dag og serum 25(OH) vitamin D var utilfredsstillende hos 80%. Serum kalium var i median 4,6 mmol/L, i forhold til referanseområdet på 3,6-4,6 mmol/L. Serum fosfat var noe forøket med median 1,67 mmol/L forhold til referanseområdet på 0,9-1,5 mmol/L. Total kolesterol var i median 4,6 mmol/L mot anbefalte <5 mmol/L.
Konklusjon: Det var et lavt inntak av energi og proteiner hos prosjektpasientene, samt lavt inntak av vitamin D. Pasienter med lavt inntak av kalium og fosfor i kosten hadde likevel høye verdier på blodprøvene. Serum 25(OH)vitamin D var for lavt hos 80 %, mens median for total kolesterol lå innenfor anbefalingene. Over ¼ av pasientene led av protein energy waisting.
Pasienter som går til hemodialyse i dag tenderer til å få kostråd som er lite individuelt tilpasset. Det er et stort fokus på kostrestriksjon, noe som kan føre til for lavt inntak av energi og proteiner. Dette kan igjen øke risiko for protein energy waisting og dermed økt mortalitet hos denne pasientgruppen. Det er sterkt tilrådelig med en ny algoritme for ernæringsbehandling i denne pasientgruppen, også for å favne om den store gruppen pasienter som man ikke kan oppta kostanamnese hos. Behandling av vitamin D mangel med cholecalciferol samt ernæringsstøtte til pasienter med lav albumin og/eller dårlig ernæringsstatus anbefales diskutert i fagmiljøet ved avdelingene.