Abstract
Målet med denne oppgaven er å få et innblikk i elevenes syn på og tanker om feltarbeid i biologi i den videregående skolen, og ut fra det se på feltarbeid som læringsmetode i biologi.
Gjennom å kartlegge hvordan elevene opplever feltkurs i biologi som undervisningsform, ønsker jeg å sette søkelyset på en arbeidsmetode som er anerkjent blant biologilærere, men som i norsk sammenheng er lite belyst. Oppgaven har en eksplorerende karakter og dataene som er brukt i undersøkelsen, er elevenes egne oppfatninger av feltarbeid og læring i forbindelse med dette.
Det ble innhentet kvantitative data som avkryssing på et spørreskjema. I tillegg ble det samlet inn kvalitative data som svar på et åpent spørsmål i det samme skjemaet. Det ble samlet inn data fra 207 elever fra 6 forskjellige videregående skole på Sør- og Østlandet. Alle elevene som var med i undersøkelsen, hadde valgt biologi som programfag det skoleåret dataene ble samlet inn.
Elevene oppgir at de ble mer motivert og inspirert i biologifaget etter å ha deltatt på feltarbeid. De fleste elevene oppfatter læringsutbytte av feltarbeidet de har deltatt på som godt eller svært godt. De elevene som har deltatt på flere typer feltarbeid i biologi, sier at det er feltkurs som varer over flere dager, og inneholder overnatting, som er det mest lærerike.
Elevenes svar på spørreundersøkelsen om feltarbeid i biologi viser tydelig at dette er en undervisningsform de trives med og som de selv synes de lærer mye av. Bakgrunnsfaktorer som kjønn, tidligere turerfaringer eller hjemmespråk ser ikke ut til å ha noen betydning for elevenes opplevelse av læring på eller holdning til feltarbeid.