• English
    • Norsk
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Institutt for klinisk medisin
  • Psykososialt arbeid
  • View Item
  •   Home
  • Det medisinske fakultet
  • Institutt for klinisk medisin
  • Psykososialt arbeid
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Traumatiserte flyktninger, "tikkende bomber" eller "sommerfugler i vinterland"? : En kvalitativ studie om sinne og aggresjon hos et utvalg traumatiserte flyktninger

Haug, Cecilie Ruud
Master thesis
View/Open
HaugMaster2012.pdf (865.2Kb)
Year
2012
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-32448

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Psykososialt arbeid [121]
Abstract
Bakgrunnen for valg av tema til dette masterprosjektet er knyttet opp til aktualiteten vold og traumer har. Flere alvorlige volds- og drapsepisoder de siste årene har rettet søkelyset mot manglende oppfølging av mennesker som sliter med psykiske lidelser etter flukt og krigstraumer. Det er kjent at det å være traumatisert og slite med posttraumatiske symptomer, ofte medfører økte følelser av sinne og aggresjon.

Problemstillingen for oppgaven er;

Hvordan opplever og håndterer traumatiserte flyktninger følelser som sinne og aggresjon, og hva fører dette til for dem?

Formålet med oppgaven er å studere hvordan et utvalg flyktninger opplever og håndterer følelser som sinne og aggresjon, og hva slike følelser fører til for dem. Oppgaven har en kvalitativ tilnærming. Det er benyttet et utvalg intervjuer som er foretatt med voksne personer som har flyktning og traumebakgrunn, i det de skulle begynne i behandling i psykisk helsevern. Disse personene deltok i et stort forskningsprosjekt som gjennomføres av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Intervjuene er gjennomført av forskerne i prosjektet, ”Behandling og rehabilitering av traumatiserte flyktninger” (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, 2012).

Ønsket for denne oppgaven er at den kan bli et bidrag til debatten rundt flyktninger og spesielt da vold utøvet fra denne gruppen. Vold og aggresjon er komplekse fenomener, det å øke forståelse og kunnskap vil kunne gi rom for flere handlingsalternativer i forhold til å bekjempe problemet. Fokuset i denne oppgaven vil være flyktningenes egen opplevelse, og om de sliter med sinne og aggresjon i den grad som ofte blir fremstilt gjennom media. Er de sårbare ”sommerfugler” i et fremmed land, eller er de ”tikkende bomber”?

Funnene i oppgaven viste at mange av de traumatiserte flyktningene opplevde å kjenne på vanskelige følelser som sinne og aggresjon. For flere av flyktningene førte disse følelsene til en del problemer i hverdagen. Mange flyktninger isolerte seg, noe som igjen førte til ensomhet og frustrasjon. Årsaken til at vanskelige følelser som sinne og aggresjon oppsto, var ofte relatert opp til posttraumatiske symptomer, som nedsatt evne til regulering av følelser, nedsatt toleranse for støy og bråk og følelse av avmakt i møte med eksillandet. Deres lave toleranse kunne føre til verbale sinneutbrudd og etter hvert avvisning fra familie og venner, fordi de ble opplevd å være vanskelige å forholde seg til.

Informantene i oppgaven beskrev at de opplevde følelser som sinne og aggresjon som skamfullt, og at de følte seg unormale når de reagerte på det de anså som vanlige situasjoner. Med å reagere mente informantene spesielt sin sterke reaksjon på det de opplevde som irriterende støy og bråk fra omgivelsene. For mange var opplevelsen av at de følte de ikke hadde kontroll over de vanskelige tankene og følelsene, noe som skapte mye frustrasjon. Det må påpekes at ingen av informantene i materialet hadde utøvet vold, så langt jeg eller forskerne i prosjektet kjente til. Vi fikk heller ingen opplevelse av at noen av informantene var nær ved å bli voldelige eller aggressive mot andre. For enkelte av informantene hadde deres sinte og aggressive atferd i størst grad gått ut over familie eller venner, i form av verbale sinneutbrudd. Mange flyktninger isolerte seg, noe som igjen førte til ensomhet og avvisning fra omgangskretsen.
 
Responsible for this website 
Universitetsbiblioteket i Oslo


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisTemplatesAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login

Statistics

View Usage Statistics
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
Universitetsbiblioteket i Oslo


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy