Abstract
Bakgrunn og hensikt:
Personer som røyker og har overvekt og fedme har en svært høy risiko for sykdomsutvikling og for tidlig død. Uønsket vektoppgang er for mange en barriere for røykeslutt. Vektoppgang etter røykeslutt kan redusere de gunstige effektene av å slutte å røyke, og vektoppgangen er størst i løpet av de første ukene etter røykeslutt. Den beste kosten for å redusere uønsket vektoppgang ved røykeslutt er ikke kjent, men økt proteininntak kan tenkes å bidra til redusert energiinntak og økt vektreduksjon, samt bedre kroppssammensetning ved vektreduksjon. Varenicline er en delvis antagonist til α4β2 nikotin acetylcholine-reseptoren og bruk av medikamentet øker sannsynligheten for å lykkes med røykeslutt.
Hensikten med denne studien var å sammenligne effekten av en moderat energiredusert (-2.1 MJ) proteinrik kost (≥25 E % protein) med effekten av en moderat energiredusert (-2.1 MJ) fettredusert kost (≤30 E % fett) på uønsket vektoppgang og kroppssammensetning (midjeomkrets, midje- og hofteratio, prosent kroppsfett og muskelmasse), og å kartlegge kostendringer fire uker etter varenicline-assistert røykeslutt.
Utvalg og metode:
Utvalget besto av 31 friske kvinner og menn med overvekt eller fedme, som røyket >10 sigaretter daglig, og som var villige til å bruke varenicline for røykeslutt. Gjennomsnittsalder var 51.5 år (SD 8.8 år), og gjennomsnittlig KMI ved randomisering var 31.8 kg/m2 (SD 3.8 kg/m2). Deltakerne ble randomisert til proteinrik eller fettredusert kost, og møtte til ukentlige konsultasjoner. Vekt og kroppssammensetning ble målt før røykeslutt og fire uker etter røykeslutt, og kostinntak kartlagt ved bruk av syv-dagers veid kostregistrering før randomisering og etter røykeslutt.
Resultater:
Ved måling fire uker etter røykeslutt var det ikke signifikant forskjell i endring av vekt (p=0.29) eller KMI (p=0.33) mellom de to gruppene. Gruppen på proteinrik kost hadde signifikant reduksjon (p=0.020) i vekt på 1.4 kg (95 % KI [-2.5 kg, -0.2 kg]), mens gruppen på fettredusert kost ikke hadde signifikant endring i vekt (p=0.46).
Gruppen på proteinrik kost hadde signifikant reduksjon i midjeomkrets (p=0.007) på 4 cm (95 % KI [-6 cm, -1 cm]) og i midje- og hofteratio (p=0.011) på 0.03 (95 % KI [-0.06, -0.01]), mens gruppen på fettredusert kost ikke hadde signifikant endring i midjeomkrets (p=0.30) eller midje- og hofteratio (p=0.93). Det var tendens til forskjell i endring i midjeomkrets (p=0.09) og i midje- og hofteratio (p=0.07) mellom de to gruppene.
Det var ikke signifikant forskjell mellom gruppene i endring av energiinntak (p=0.31), men gruppen på proteinrik kost hadde signifikant reduksjon i energiinntak (p=0.009) på 1595 kJ (95 % KI [-2726 kJ, -464 kJ ]). Gruppen på proteinrik kost hadde økt E % fra proteiner (p<0.001), og redusert E % fra karbohydrater (p<0.001). Gruppen på fettredusert kost hadde redusert E % fra fett (p=0.002) og økt E % fra protein (p<0.001). Gruppen på proteinrik kost hadde gjennomsnittlig inntak av protein innenfor målet på ≥25 E %, og gruppen på fettredusert kost hadde gjennomsnittlig inntak av energi fra fett innenfor målet på ≤30 E %.
Konklusjon:
Fire uker etter varenicline-assistert røykeslutt var det ingen signifikante forskjeller i endring av vekt, KMI, prosent kroppsfett, muskelmasse, midjeomkrets eller midje- og hofteratio mellom gruppen på moderat energiredusert proteinrik kost og gruppen på moderat energiredusert fettredusert kost. Det var ikke signifikant forskjell i endring av energiinntak mellom gruppene. Gruppen på moderat energiredusert proteinrik kost hadde signifikant større økning i E % fra protein.
Studien kan tyde på det er mulig å unngå uønsket vektoppgang fire uker etter varenicline-assistert røykeslutt med begge kostsammensetningene.