Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T12:05:18Z
dc.date.available2013-03-12T12:05:18Z
dc.date.issued2011en_US
dc.date.submitted2011-02-26en_US
dc.identifier.citationTangen, Guro Birkeland. Mellom kjennere og konsumorienterte aktører. Masteroppgave, University of Oslo, 2011en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/27306
dc.description.abstractEn sekser eller en toer? For restaurantene kan anmeldernes kritikk bety vinn eller forsvinn. Gode anmeldelser får gjestene til å komme, mens dårlige skussmål kan føre til omsetningssvikt og i verste fall kroken på døren. Det er tydelig at det ligger makt i dette. I denne oppgaven argumenterer jeg for at det ligger en ikke-intensjonell makt i restaurantanmelderfeltet: Feltet er preget av strukturer som påvirker aktørenes handlinger, oppfatninger og verdier. Denne studien er både diakron og synkron: Restaurantanmelderiet ses i en historisk sammenheng, og studien gir et bilde på hvordan anmeldelsene produseres og virker i dag. I tillegg gir den en skisse av hvordan anmelderiet er i ferd med å utvikle seg videre. Oppgaven kaster lys på aktørenes posisjoner, verdier og praksis i feltet for produksjon av restaurantanmeldelser. Dette ses relasjonelt. Metoden er basert på kultursosiologisk teori fra den franske sosiologen Pierre Bourdieu, og sentrale begreper fra hans forskning forklares og anvendes her. Ti restaurantanmeldere har deltatt i kvalitative intervjuer, og et stort tekstmateriale ligger til grunn for analysen. Den feltanalytiske tilnærmingen åpner for å spore mulige mønstre og logikker som preger restaurantanmelderiet og aktørene som virker i det. Dette gir en pekepinn på hvilke egenskaper som dominerer i feltet, og hva som skiller restaurantanmelderiet fra nærliggende felt. Jeg argumenterer for at to motsetningsfylte, strukturerende kretsløp dominerer i feltet. Dette kan ses som et skille mellom kjennere og konsumorienterte i feltet.nor
dc.description.abstractExquisite culinary experiences, or money out the window? There is no doubt power in the pen of the restaurant critic. Excellent reviews usually imply an increased number of guests and broader media coverage while lower ratings potentially can damage reputation and trigger final closure. In this study I argue that there exists non-intentional and informal power in the field of restaurant criticism: Underlying structures in the field affects the various actors´ perceptions, values and actions. The research is diachronic and synchronous: The field of restaurant criticism is placed in a historical setting and I discuss how reviews are produced today. Emphasis is also put on current trends and the future development of the field. Further, I discuss the positions, values and actions of the various actors in a relational view. The methodology is based on the cultural-sociological theoretical framework of French sociologist Pierre Bourdieu, and key findings from his research are explained and used. Ten Norwegian restaurant reviewers have been interviewed, and the study is also based on a wide range of restaurant critics. Bourdieu´s framework for field analysis makes it possible to trace patterns and logic that affects restaurant criticism and the actors operating in the field. This methodology uncovers the dominating traits and abilities in the field and indicates what distinguishes restaurant criticism from related fields. Finally, I argue that two opposing structures dominate: The unquestionable divide between cuisine-oriented actors and consume-oriented actors.eng
dc.language.isonoben_US
dc.titleMellom kjennere og konsumorienterte aktører : en feltteoretisk tilnærming til det norske restaurantanmelderieten_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2011-09-09en_US
dc.creator.authorTangen, Guro Birkelanden_US
dc.subject.nsiVDP::310en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Tangen, Guro Birkeland&rft.title=Mellom kjennere og konsumorienterte aktører&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2011&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-27613en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo112635en_US
dc.contributor.supervisorTore Slaattaen_US
dc.identifier.bibsys114242763en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/27306/2/Masteroppgave_Guro_Birkeland_Tangen_26022011.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata