Abstract
Oppgaven er basert på en kvantitativ spørreundersøkelse blant ungdom som går siste året på videregående skole i Oslo. Hensikten har vært å avklare forhold som dreier seg om deres lesevaner og litteraturinteresse. Undersøkelsen ble gjennomført i 18 skoleklasser på fem ulike skoler. Målgruppen ble valgt fordi det er grunn til å anta at det grunnlaget som hjem og skole legger for en eventuell litteraturinteresse, er lagt. Slik sett kan resultatene forhåpentligvis ikke bare si noe om litteraturinteressen til Oslo-ungdom i den gitte aldersgruppen, men også noe om den generelle litteraturinteressen blant unge voksne i Oslo og kanskje i landet for øvrig. Det skal ikke ha vært gjennomført en tilsvarende undersøkelse blant denne aldersgruppen tidligere. Svarene fra totalt 376 respondenter danner grunnlag for resultatene.
Det ble lagt vekt på spørsmål som kan avklare ungdommens holdninger og vaner i forhold til litteratur. Det var også et mål å undersøke hvor fornøyde de unge er med norsk-undervisningen og skolebiblioteket. Ungdommene ble videre spurt om hvilket språk de foretrekker å lese på, hvor ofte de leser forskjellige typer lesestoff, og om de har noen favorittforfattere. Det var ikke noe mål å undersøke lesekompetansen og de litterære ferdighetene til deltakerne, men slike forhold er i stor grad diskutert.
Resultatene, som sammenholdes med de funn som har vært gjort i undersøkelser blant yngre barn og blant voksne, viser til dels store sosiokulturelle og kjønnsmessige forskjeller med hensyn til lesevaner, litteraturinteresse og holdninger til skjønnlitteratur. Det ser ut til at skolen i liten grad makter å skape leselyst og leseglede blant ungdom som ikke har fått litteraturinteressen med seg hjemmefra.