Abstract
Denne oppgaven er basert på et feltarbeid sommeren 2005 blant unge frilansere av askenasisk opprinnelse som jobber innen kunst og kultur i Tel Aviv i Israel. Temaet er etnisk bakgrunn i Tel Aviv. Jeg søker svar på i hvilken grad etnisk bakgrunn er relevant for disse menneskene i deres dagligliv og eventuelt hvordan betydningen av etnisk bakgrunn kom til uttrykk.
Jeg har undersøkt dette ved å observere mine askenasske informanters smaksdommer ovenfor to andre etniske grupper, henholdsvis russere fra det som tidligere var Sovjetunionen, og misrahier som er personer med røtter i landende i Midtøsten og Nord-Afrika. Jeg argumenterer for at mine informanter opplever etnisk bakgrunn som relevant i de tilfeller hvor både generelle lavere klassemessige markører og spesifikke etniske markører er til stede.
Mitt argument er at etnisk bakgrunn er relevant i visse tilfeller, og at i de tilfeller hvor det er relevant kommer etnisk bakgrunn til uttrykk gjennom smak. Jeg benytter bidrag fra bl.a. Pierre Bourdieu og Joanne Entwistle til å forbinde smak, mote og klasse, og argumenterer for at etnisk bakgrunn var relevant for informantene der hvor både annen etnisk bakgrunn og lavere klassebakgrunn var til stede. I slike situasjoner bruker mine informanter etniske betegnelser sammen med smaksreferanser. Mine funn tyder på at mine informanter ikke opplever etnisk bakgrunn som relevant med mindre de opplever en persons smak som ”dårlig”.