Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T11:29:04Z
dc.date.available2013-03-12T11:29:04Z
dc.date.issued2012en_US
dc.date.submitted2012-03-30en_US
dc.identifier.citationLuna-Ruud, Linda. Vi som går kjøkkenveien. Masteroppgave, University of Oslo, 2012en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/24306
dc.description.abstractTemaet i denne undersøkelsen er det flerkulturelle kjøkken. Undersøkelsen er basert på feltarbeid gjort på Romsås i Oslo. Romsås ligger i Groruddalen og kjennetegnes av et konglomerat av kulturer som sammen utgjør en del av det flerkulturelle Norge. Kjøkkenet kan forstås som en kulturell møteplass der mat og gjenstander, her forstått som pyntegjenstander og redskaper, inngår i en kompleks, kulturell produksjon. Feltarbeidet ble gjennomført i 2009/2010, og er basert på deltakende observasjon i familier med innvandrer- og interkulturell bakgrunn. I analysen tolker jeg både gjenstander på kjøkkenet og mat som en del av den komplekse praksisen med å opprettholde identitet, kulturelle normer, verdier og tradisjoner i en flerkulturell kontekst. I studiet av matproduksjon og matkonsum kartlegges sosiale, religiøse og kulturelle praksiser. Disse praksisene er viktige i opprettholdelse og overføring av kulturell identitet. De er også viktige i dannelsen av en ny flerkulturell identitet. Mens kokebøker topper salgslistene viser mine funn at den flerkulturelle matlagingen oftest skjer uten oppskrifter. Sansene er viktig når det skal lages tradisjonell mat, ikke minst krever det tid og kunnskaper om råvarer og metode. Denne kunnskapen har ofte blitt inkorporert og ervervet gjennom praksis og tradert fra kvinnelige rollemodeller. Å ”stille” ut ulike gjenstander på kjøkkenet, er en måte å signalisere sin flerkulturelle identitet på. Tause objekter eller suvenirer kompletteres gjennom fortelling, og har stor symbolsk verdi for eieren. I denne undersøkelsen har også maten også symbolsk verdi som minner. Maten viser seg å ha et stort nedslagsfelt fordi den har sansemessige egenskaper som berører menneskers følelser. I seg selv er matlaging en kulturell praksis som muliggjør opprettholdelsen av egen kultur. Denne oppgaven er et bidrag til prosjektet ”Pandoras håp”, som er en del av Groruddalssatsingen.nor
dc.language.isonoben_US
dc.titleVi som går kjøkkenveien : en smak av det flerkulturelle kjøkken på Romsåsen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2013-02-05en_US
dc.creator.authorLuna-Ruud, Lindaen_US
dc.subject.nsiVDP::075en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Luna-Ruud, Linda&rft.title=Vi som går kjøkkenveien&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2012&rft.degree=Masteroppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-30933en_US
dc.type.documentMasteroppgaveen_US
dc.identifier.duo153455en_US
dc.contributor.supervisorLiv Emma Thorsenen_US
dc.identifier.bibsys130581666en_US
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/24306/1/Luna-RuudxMasteroppgave.pdf
dc.identifier.fulltextFulltext https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/24306/2/Luna-RuudxMasteroppgave.pdf


Files in this item

Appears in the following Collection

Hide metadata