Sammendrag
Denne oppgaven er en kvalitativ undersøkelse av hvordan et utvalg ungdom fra en ungdomsskole på det sentrale østlandsområdet ser på mat og religion, og regler, tradisjoner og ritualer knyttet til dette. Oppgaven stiller spørsmålene ”Hvordan forholder ungdomsskoleelever seg til mat og matregler fra egen religion og kultur? På hvilken måte kan mat og matregler være med på å gi eller understøtte ungdommene sin egen identitet?”
Mitt hovedfokus i oppgaven, er å tegne et bilde av konkrete enkeltindivid, og hvordan de føler og tenker rundt hva regler og ritualer knyttet til mat og matregler har å si for dem.
Gjennom hovedkategoriene mat og høytid, mat og hverdag, mat og fritid, mat og skole og praktiske og emosjonelle aspekt med mat, forteller ungdommen om hva de spiser i hvilke sammenhenger, hvilke hensyn de må ta i ulike sammenhenger og hva de selv synes og mener om regler, ritualer og tradisjoner knyttet til mat.
Oppgaven har et kapittel med teoretisk bakgrunnsstoff om matregler i de religionene mine respondenter representerer. Videre er det et teoretisk kapittel med diskusjon av metode, samt en gjennomgang av hvordan man bør gjennomføre et kvalitativt intervju.
Hoveddelen av oppgaven er resultater fra undersøkelsen, samt vurdering og diskusjon av disse funnene.