Hide metadata

dc.date.accessioned2013-03-12T11:18:16Z
dc.date.issued2006en_US
dc.date.submitted2006-06-22en_US
dc.identifier.citationMelby, Anniken. Pizza på norsk. Hovedoppgave, University of Oslo, 2006en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10852/23881
dc.description.abstractI denne oppgaven har jeg sett på moderne norske matvaner med utgangspunkt i pizza. Pizza er opprinnelig en italiensk matrett, men i dag serveres pizza i de fleste land, så den må nå omtales som en internasjonal rett. Jeg har tatt for meg frossenpizza, pizza på restaurant og bestillingspizza og hjemmelaget pizza. Tidsperioden er 1970-2000. Jeg har sett på endringer knyttet til spisevanene rundt pizza og jeg har også vist hvordan de ulike pizzatypene har blitt endret i den aktuelle tidsperioden. Pizza er en vanlig lørdagsrett og som en avslutning på analysen sammenligner jeg lørdagens tre måltidstyper; frokosten, grøtmåltidet og lørdagsmåltidet. Pizzaen fungerte til å begynne med som distinksjonsmarkør, men falt raskt i status da den ble allemannseie på 1980-tallet. Frossenpizzaen ble en opprørsmarkør for ungdommen fordi den brøt med oppfatningen om hva en ordentlig middag var. Den hjemmelagede pizzaen stilte ingen spørsmål ved, for den var selvskreven lørdagsmat. Nå har folk flest et mer avslappet forhold til pizza. De som fremdeles sier at den ikke passer inn sammenligner den med tradisjonell norsk middag som består av kjøtt eller fisk og poteter og grønnsaker. Pizza er en matrett som spises ved uformelle måltider. Spisemåten hovedsakelig med fingrene gjør den enkel og barnevennlig. Fra 1970-tallet da Peppes Pizza og andre pizzarestauranter ble etablert var amerikansk pizza den mest populære pizzatypen i Norge. Etter hvert har vi fått mange ulike lokale varianter. Eksempler på dette er tacopizza og pizza med thai-reker. Både på restaurant, i frysedisken og i norske hjem har italiensk pizza blitt stadig mer populær. Ved siden av de italienskinspirerte i frysedisken ligger amerikanske pizzaer og hybrider. Hybridene er pizzaer hvis forbilde er vanskelig å se. Pizza Grandiosa, som skal være inspirert av en amerikansk oppskrift, er eksempel på en hybrid. Den klassiske norske pizzaen er den hjemmelagede pizzaen med tjukk bunn, tomatpuré, kjøttdeig og masse gul ost på toppen. Lørdagens tre måltidstyper kan karakteriseres som ekspertmåltidet frokosten, det tradisjonelle måltidet grøtmåltidet og det innovative måltidet kosemåltidet på kvelden. Pizza er en matrett som inviterer til improvisasjon og sjonglering med ingredienser og bare kreativiteten setter grenser for hvordan det endelige resultatet kommer til å se ut.nor
dc.language.isonoben_US
dc.titlePizza på norsk : moderne matvaner sett med et kulturhistorisk blikken_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.date.updated2007-01-26en_US
dc.creator.authorMelby, Annikenen_US
dc.subject.nsiVDP::102en_US
dc.identifier.bibliographiccitationinfo:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:dissertation&rft.au=Melby, Anniken&rft.title=Pizza på norsk&rft.inst=University of Oslo&rft.date=2006&rft.degree=Hovedoppgaveen_US
dc.identifier.urnURN:NBN:no-14243en_US
dc.type.documentHovedoppgaveen_US
dc.identifier.duo42385en_US
dc.contributor.supervisorLiv Emma Thorsenen_US
dc.identifier.bibsys061494593en_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

No file.

Appears in the following Collection

Hide metadata