Abstract
Dette er eit arbeid om tre personar, Peter Möller (1793 - 1896) og sonen Frantz Peckel Möller (1834 – 1901) og barnebarnet til Peter Möller, Peter Möller Heyerdahl og eit av dei eldste norske industriprodukta; Möller’s tran. Peter Möller lykkast med å starta å produsere tran i 1854 med ein ny framstillingsmetode. Peter Möller og F. P. Möller dreiv framstilling, produksjon og sal av Möller’s tran i perioden 1854-1901, og lukkast med å lansere tranen på verdsmarknaden. Oppgåva drøftar korleis framstillingsmetoden for Möller’s tran står i høve til vitskap i samtida og korleis vitskapleg forsking vart nytta av bedrifta Peter Möller AS. Vitskap spelte ei vesentleg rolle i denne bedrifta, då forsking på tranen for å forbetre framstillingsmetoden var ei prioritert satsing. Forskinga var vidare publisert som ein del av marknadsføringa, og på denne måten vann Möller’s tran fram på verdsmarknaden. Oppgåva handlar om korleis og kvifor tre generasjonar Möller brukte tid og ressursar på å knyte i hop tran og vitskap.