Abstract
Det er en utbredt oppfatning innen psykologien at det er en sammenheng mellom selvbilde, interpersonlige relasjoner og psykopatologi. Denne sammenhengen har blitt belyst ved hjelp av følgende tre problemstillinger: Hva forteller pasienter som henholdsvis har en typisk kritisk (ATK), kontrollerende (CTR) og aksepterende (LOV) selvbildeprofil, om seg selv og sine relasjoner? Hva er karakteristisk for disse tre pasientgruppenes forhold til seg selv, og for deres familierelasjoner, vennskapsrelasjoner og romantiske/seksuelle relasjoner? Og hvordan forholder disse tre selvbildetypene seg til symptombelastning og grad av personlighetspatologi?
Denne hovedoppgaven er et selvstendig forskningsprosjekt der datamateriale er hentet fra Multisenterprosjektet (Havik et al., 1995). Datamaterialet består av lydbåndopptak av Dynamiske Intervjuer, SASB selvbildeprofiler, utfylte skjemaer for problemer og plager, SCL-90-R (GSI) og SCID-II sumkriterier. Utvalget består av 12 pasienter. Fire av dem har en tydelig kritisk selvbildeprofil, fire har en tydelig kontrollerende selvbildeprofil, og fire har en tydelig aksepterende selvbildeprofil.
De Dynamiske Intervjuene har blitt analysert ved hjelp av kvalitative forskningsmetoder. På bakgrunn av intervjuenes innhold har følgende fire primærkategorier blitt dannet: 1. Selvopplevelse, 2. Emosjonelle relasjonskvaliteter, 3. Måter å forholde seg på overfor relasjonspartnere, og 4. Generell interpersonlig innstilling.
Resultatene bidrar til å validere SASB-modellen, da de viser høy grad av samsvar mellom pasientenes beskrivelser i det Dynamiske Intervjuet og SASB-modellens beskrivelser av korresponderende selvbildetyper og relasjonskvaliteter. Resultatene viser også en sammenheng mellom økende grad av selvbildepatologi og økende grad av symptombelastning og personlighetspatologi.