Abstract
Forfatter: Cecilie Plahte
Tittel: Ulike forklaringsmodeller for schizofreni og behandlerens holdning til familien: et sosialpsykologisk perspektiv.
Veileder: Kirsten Benum
I denne oppgaven har jeg sett på hvordan et sosialpsykologisk perspektiv kan belyse forholdet mellom behandlere i psykisk helsevern og familien til pasienter med schizofreni. Bakgrunnen for dette temaet var litteratur som viser at pårørende ved schizofreni i stor grad har negative opplevelser knyttet til psykisk helsevern (eksempelvis Engmark, Alfstadsæther og Holte, 2006). Spesielt opplever pårørende at helsepersonell har negative holdninger til dem (Kristoffersen, 1998). Forklaringsmodeller der foreldre er sett som sentrale kausale aktører i lidelsen, har tidligere vært foreslått som forklaring på behandleres negative holdninger til pårørende (Torgalsbøen, 2001b; Walla, 2010). Jeg ønsket også en kritisk gjennomgang av andre forklaringsmodellers implikasjoner for holdninger til familien.
Med en gjennomgang av psykiatri- og psykologihistoriens ulike forklaringsmodeller for schizofreni har jeg tatt utgangspunkt i følgende spørsmål: Hvordan har forståelsen av familiens rolle ved schizofreni endret seg i psykologisk/psykiatrisk teori? Og fra et sosialpsykologisk perspektiv, hvordan kan ulike forståelsesmodeller antas å henge sammen med behandlerens holdning til pasient og familie? Begrepsapparatet i oppgaven er hentet fra teori om gruppeprosesser. Det betyr at tradisjonell psykiatri, psykoanalytiske modeller, systemperspektiv, antipsykiatri og stress-sårbarhetsmodellers betydning for holdninger til familien vil vurderes i et inngruppe-utgruppeperspektiv. Begreper som sosial kategorisering, stereotypisering, stigmatisering, attribusjon og essensialisme blir dermed viktige referansepunkter.
Diskusjonen omhandler forholdet mellom forklaringsmodeller og holdninger. Ved å se hvordan teori henger sammen med holdninger, oppmuntrer jeg til økt bevissthet i forhold til egne holdninger og fordommer. Jeg knytter teori til en forutinntatthet som kan få negative konsekvenser. Jeg konkluderer med at respekten for pårørende og pasienten, og for menneskers iboende verdighet, må ligge til grunn for all forståelse av psykisk lidelse. Det er det viktigste for behandlerens holdning til pårørende.