Abstract
Denne oppgaven er basert på et 6,5 måneders feltarbeid og beskriver hvordan kvinner i en forstad i Malawi overlever ved å produsere og selge spriten kachasu. Kachasu beskrives som en ting, som kan sammenliknes med andre ting som konsumeres. De tre aspektene som ofte brukes for å belyse alkoholholdig drikke i et samfunn er tradisjonell, økonomisk og sosialt. Dette er Mary Douglas sin teori på hvordan man lettere kan forstå samfunn hvor det konsumeres og produseres alkoholholdig drikke. De tre aspektene er lagt som en bakgrunn for å forstå hvorfor kvinner destillerer kachasu og i hvilke kontekst kachasu benyttes i forstaden.
Det har vært en vekst i forstaden på grunn av arbeidsmarkedet i byen. Forstaden har vokst til en liten drabantby i utkanten av hovedstaden Lilongwe. Det er flere folkegrupper som bor i området, mange er fra andre steder i Malawi, men det er også noen som er fra Mosambik, Zambia og Zimbabwe. Kachasu drikkes i flere land i sørlige Afrika, og blir ansett for å være en tradisjonell drikk av mange.
Kachasu er bare en av de tradisjonelt produserte alkoholholdige drikkene som konsumeres i forstaden. Og jeg har valgt å skrive om kachasu, fordi jeg så at mange kvinner destillerte for salg i sine hjem, noe som var uvanlig for noen generasjoner siden. Tidligere produserte kvinner øl for sine menn og deres arbeidslag, mens nå har kvinnen fått en annen rolle i husstanden hvor hun kunne selge til andre menn.
I denne oppgaven ser jeg på husholdstruktur, produksjon og reproduksjon av sosiale relasjoner, bevaring av tradisjoner og hvilke økonomiske konsekvenser dette får for kvinnene. Ved å se på de ulike arenaer kachasu benyttes, kan man trekke likhetstrekk til andre ting som konsumeres og se på kachasu som en ting.