• English
    • Norsk
  • English 
    • English
    • Norsk
  • Administration
View Item 
  •   Home
  • Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Farmasøytisk institutt
  • Farmasøytisk institutt
  • View Item
  •   Home
  • Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Farmasøytisk institutt
  • Farmasøytisk institutt
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kjemisk og biologisk karakterisering av ekstrakter fra forskjellige typer løk, Allium cepa subspp. : Gul løk (vanlig), rød løk og gul løk (mild)

Skogly, Anne Ragnhild
Master thesis
View/Open
Skogly_Anne_Ragnhild_master.pdf (2.199Mb)
Year
2009
Permanent link
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-24700

Metadata
Show metadata
Appears in the following Collection
  • Farmasøytisk institutt [1364]
Abstract
Allium cepa L., løk, har en lang tradisjon innen folkemedisinen og mat. Løkens innhold av lavmolekylære substanser og frukto-oligosakkarider er noe undersøkt, men det er ikke utført studier på høymolekylære pektintype polysakkarider fra løk.

I denne oppgaven ble gul løk (vanlig), rød løk og gul løk (mild) studert. Disse ble ekstrahert med diklormetan, 96 % etanol, 50 % etanol, 50 ºC vann og 100 ºC vann. Ved hjelp av gelfiltrering ble høymolekylære stoffer skilt fra lavmolekylære stoffer. Videre ble det benyttet ionebytterkromatografi for å separere sure- og nøytrale polysakkarider. Ekstraksjon, isolering og opprensing av de tre løkene resulterte i 12 råekstrakt og 47 fraksjoner.

Monosakkaridinnhold i ekstrakter og fraksjoner ble bestemt ved hjelp av metanolyse, TMS-derivatisering og gasskromatografisk analyse. Dette er en kvalitativ og kvantitativ bestemmelse. Generelt viste løkekstraktene og fraksjonene høyt prosentvis innhold av galaktose og galakturonsyre, med noen unntak. Alle fraksjonene inneholdt i tillegg arabinose og rhamnose. Analysen av monosakkaridsammensetningen tyder på innhold av pektintype polysakkarider. En spennende observasjon var at G(v)-50-I-1, R-50-I-1, G(m)-50-I-1 og R-100-II-1 skilte seg fra alle de andre vannfraksjonene ved at de inneholdt en prosentvis liten andel galakturonsyre. Disse fraksjonene inneholdt prosentvis mer mannose og glukose, i tillegg til mye galaktose sammenlignet med alle andre vannfraksjoner. I tillegg var de nevnte fire fraksjoner av de som hadde høyest komplementfikserende aktivitet.

Alle 96 % etanolekstrakter fra de tre løktypene og 50 % etanolekstraktet fra gul løk (mild) viste innhold av fri glukose og fruktose. 50 % etanolekstrakter fra gul løk (vanlig) og rød løk, i tillegg til alle 50 ºC og 100 ºC vannekstrakter fra de ulike løkene, viste innehold frukto-oligosakkarider i varierende grad.

Råekstrakter og isolerte fraksjoner fra de ulike løkene ble testet for komplementfikserende aktivitet. Resultatene viste at 4 fraksjoner fra gul løk (vanlig), 2 fraksjoner fra rød løk og 5 fraksjoner fra gul løk (mild) hadde en høyere komplementfikserende aktivitet enn standarden PM II. Alle råekstrakter ble i tillegg testet for CYP-hemmende effekt. Resultatene fra denne testen viste at etanolekstraktene fra gul løk (vanlig), rød løk og gul løk (mild) hadde høyere CYP-hemmende effekt enn vannekstraktene. Råekstraktene ble også testet for antimikrobiell aktivitet ved agar-diffusjon. Resultatene viste at 96 % etanolekstraktene fra de ulike

løktypene reduserte veksten av P. aeruginosa noe. Alle testene må bekreftes med flere studier.
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy
 

 

For students / employeesSubmit master thesisAccess to restricted material

Browse

All of DUOCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitles

For library staff

Login
RSS Feeds
 
Responsible for this website 
University of Oslo Library


Contact Us 
duo-hjelp@ub.uio.no


Privacy policy